Duygusal Sağlamlık Görseli

Duygusal Sağlamlık Ne Demektir?

“Çocuğum her şeye ağlıyor.” diye söyleniyorsanız, çocuğunuzun duygusal sağlamlığı henüz gelişmemiş olabilir. Peki, duygusal sağlamlık ne demektir? Çocuğunuzun duygusal ve psikolojik olarak zorlayıcı ve öngörülemez olaylarla başa çıkabilmesi, yaşadığı duruma uyum sağlayabilmesi, olaylar karşısında esneklik gösterebilmesi, tek bir noktaya takılıp kalmaması ve yaşadığı tüm olumsuz duygulara karşı baş etme becerilerine sahip olması, kendini toparlayıp iyileştirebilme gücüne sahip olması demektir. Kısacası, çocuğun stresli ve travmatik deneyimler karşısında kendisini hızla toparlayıp eski haline dönebilmesidir. Ancak çocuk toparlanmakta zorlanıyorsa, yapılan veya yapılmayan şeylere sürekli olarak ağlıyorsa, olaylar karşısında içine kapanmaya başladıysa, söylenenleri reddediyorsa ve hiçbir ikna çabasına geri dönüş vermiyorsa, duygusal sağlamlığı gelişmemiş olabilir.

Aileler bu durum karşısında endişeye kapılmadan, çocuklarına anlayışlı ve yargılayıcı olmayan bir tavırla yaklaşmalıdır. Unutmayın ki çocuğunuz, sizin endişenizle endişelenir, sakinliğinizle sakinleşir.

Çocukların doğaları gereği kendilerini iyileştirme güçleri, yetişkinlere göre çok daha fazladır. Önemli olan, kaos anında çocuğa nasıl yaklaştığımızdır. “Hocam, çok sabırlı davranmaya çalışıyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz, dikkatini başka şeylere yönlendirmeye çalışıyoruz, bazen odasına gönderip ceza vermek zorunda bile kalıyoruz ama ne yaparsak yapalım değiştiremiyoruz.” sözlerini sıkça duyarız. Oysa tüm bunları yaparken çocuğun içinde bulunduğu duyguyu yaşamasına izin vermek, nasıl bir duruş ve bakış sergilediğimiz, ses tonumuz ve kullandığımız kelimeler fazlasıyla önemlidir.

“Bu seni gerçekten korkuttu.” demekle, “Korkmana gerek yok, ben buradayım.” demek arasında KOCAMAN bir duygu bastırması vardır. Bu durumda çocuk, duygularının kabul görmediği mesajını alır ve bastırılan duygular, daha sonra karşılık bulabilmek için daha güçlü bir şekilde geri döner.

Son olarak şunu eklemek isterim ki çocukların hayatta kalma içgüdüleri çok fazladır. Onlara fırsat verildiğinde iyileşmek isterler.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir